Nordmanntree.net

Juletræets historie

Opstarten på et eventyr

Juletræet har kun været en tradition i den danske julestue i godt 200 år, og det kommer fra Tyskland. Det første juletræ stod på godset Holsteinsborg på Sydsjælland i 1808, men dette træ er ikke særlig detaljeret beskrevet. Til gengæld findes der flere oplysninger om det første træ i København.


Juleaften i 1811 tændtes det første københavnske juletræ i Ny Kongensgade nr. 221 hos den unge doktor Martin Lehmann, hans kone Frederikke og deres lille søn Orla på 1 1/2 år. Københavnerne var forberedt på, at noget usædvanligt var i gære, idet man et par dage forinden havde båret et stort grantræ indenfor i stuen. Juleaftenen ved 17-tiden kunne nysgerrige københavnere konstatere, at Lehmanns, der var fra Holsten, havde stillet træet op inde i stuen og sat tændte lys på grenene.


Traditionen der spredte sig

Martin Lehmann var præstesøn fra Holsten og har formodentlig kendt til juletræsskikken fra sin egen barndom. Derfra spredte traditionen sig langsomt til borgerskabet og derfra til præsteskabet og lærerstanden, der ikke ville stå tilbage for de københavnske borgerhjem. Nogle af de første provinsjuletræer vakte betydeligt røre, da lærer Jurgensen i Kolding tændte sit træ i 1822; folk styrtede til, fordi de troede, at der var ildebrand. Det var ikke alle, der brød sig om den nye idé.


I starten var salmedigteren N.F.S. Grundtvig ikke begejstret for det grønne træ, som han kaldte en udvandet form for kristendom. Senere mente han dog, at det var sendt til os fra Vorherre selv. Salmedigteren B.S. Ingemann forelskede sig imidlertid i juletræet ved første øjekast hos sin forlovedes forældre.

Allemandseje

Allerede små 100 år efter introduktionen havde de fleste danskere et juletræ eller noget, der lignede. Juletræer var dog stadig så dyre, at mange arbejdere og andre lavtlønsgrupper måtte improvisere med et kosteskaft med grene på, en grøntsagsstok og lignende. Op mod Anden Verdenskrig blev juletræet imidlertid så billigt, at det blev allemandseje. I dag kan de fleste ikke forestille sig en jul uden det grønne træ midt i stuen, behørigt pyntet. Det at hente juletræet hjem er blevet en hel begivenhed, især hvis man selv kan fælde træet ude i skoven.


Juletræet som vi kender det

I dag er juletræet en fast tradition i de fleste danske hjem. Det er blevet en central del af julefejringen, hvor det pyntes med julekugler, lyskæder og julepynt. Juletræet symboliserer julestemning, hygge og samvær for mange danskere, og det er en tradition, der fortsætter med at leve videre i mange år endnu.


Juletræet er en elsket og vigtig tradition i mange kulturer og lande over hele verden, og det er svært at forestille sig en jul uden et smukt pyntet juletræ. Traditionen med at pynte juletræet er også blevet mere og mere avanceret over tid, og i dag kan man finde juletræspynt i alle former, farver og størrelser.


Uanset hvordan man vælger at pynte sit juletræ, så er det en tid til at samles omkring familien og fejre julens budskab. Juletræet er et symbol på håb og lys midt i den mørke vintertid og repræsenterer det nye liv, der spirer frem efter en kold og lang vinter.